מבט מעמיק על שעורה בעין – גורמים, תסמינים וטיפולים
שעורה בעין, המוכרות גם בשם הורדיאולום או כלזיון, הוא מצב רפואי מאוד נפוץ הדורש בדיקה וטיפול של רופא עיניים. שעורה בעין מאופיינת בדרך כלל כגוש אדום כואב בקצה העפעף, הדומה מאוד לפצעון או חצ'קון. למרות המראה הלא מושך שלהם ואי הנוחות שהם עלולים לגרום, שעורות בעין בדרך כלל לא מזיקים אם מטפלים בהם בזמן. עם זאת, הבנת הסיבות, התסמינים ושיטות הטיפול היעילות יכולה לעזור לאנשים לנהל את ההתרחשויות המעצבנות הללו בצורה טובה יותר.
גורמים של שעורה בעין
שעורה בעין נגרמת בדרך כלל על ידי זיהום חיידקי, לרוב Staphylococcus aureus. חיידקים אלה מאכלסים את פני העור, ולעתים הם יכולים למצוא את דרכם לזקיקי השיער של הריסים. כשהם נכנסים, הם יכולים להתרבות, מה שמוביל לזיהום ולדלקת של בלוטות החלב (Meibomian). התוצאה היא הבליטה האדומה והנפוחה המוכרת המכונה שעורה בעין.
מספר גורמים יכולים לתרום להתפתחות של שעורה בעין. נוהלי היגיינת עפעפיים לקויים, כמו אי שטיפת ידיים לפני נגיעה בעיניים, עלולות להגביר את הסיכון. מצבים המשפיעים על יכולת העפעף להגן מפני זיהום, כמו בלפריטיס או תפקוד לקוי של בלוטות המייבומיאן, יכולים גם הם לשחק תפקיד. בנוסף, מתח ושינויים הורמונליים עשויים להפוך אדם לרגיש יותר לפתח שעורה בעין.
תסמינים של שעורה בעין
שעורה בעין או שעורות הן בדרך כלל מקומיות, ומשפיעות רק על חלק קטן מהעפעף. התסמינים מתחילים בדרך כלל באי נוחות קלה או תחושה של משהו בעין. עם התפתחות השעורה בעין, אנשים עשויים לחוות מגוון תסמינים, כולל:
– בליטה רכה ואדומה בקצה העפעף
– כאב או נפיחות בעיניים
– תחושת דקירות
– גרד בעיניים
– רגישות לאור
סוגים של שעורה בעין
ישנם שני סוגים עיקריים של שעורה בעין: שעורה חיצונית או שעורה פנימית. שעורה חיצונית מתרחשת בבסיס הריס ולעתים קרובות הוא מלא במוגלה. זה לעתים נפתח ומתנקז ללא התערבות רפואית.
שעורה פנימית היא שעורה שנוצרת בתוך העפעף, לרוב בבלוטת המייבומיאן. סוג זה יכול להיות כואב יותר בגלל מיקומה. ללא טיפול היא עלולה להפוך לכלזיון, גוש קשה ופיברוטי דמוי ציסטה הנגרם מחסימה ודלקת של בלוטת שמן.
אבחון
בדרך כלל קל לאבחן שעורה בעין על סמך המראה והתסמינים שלהן. לרוב, רופאי עיניים יכולים לאשר את האבחנה בבדיקת עיניים פשוטה. עם זאת, אם השעורה חוזרות על עצמה באותה הנקודה או אינן מגיבות לטיפול, ייתכן שיידרשו בדיקות נוספות או ניתוח לשלול סרטן עפעפיים.
טיפול בשעורה בעין
רוב השעורות יפתרו תוך שבוע עד שבועיים עם טיפול נכון. ניתן לבצע קומפרסים חמים מספר פעמים ביום כדי להקל על כאבים ונפיחות, ולעודד ניקוז. משככי כאבים ללא מרשם עשויים גם לסייע בניהול אי הנוחות. טיפולים נוספים שיכולים לזרז את הריפוי כאשר יש שעורה כלואה כוללים:
– אנטיביוטיקה מקומית או דרך הפה לטיפול בזיהום
– זריקות סטרואידים להפחתת דלקת
– ניקוז המבוצע על ידי איש מקצוע בתחום הבריאות
– טיפול בIntense Pulsed Light (אור פועם אינטנסיבי)
עבור אנשים הסובלים משעורות חוזרות, כדאי לדון בסיבות הבסיסיות עם רופא עיניים. לדוגמה, אם יש בלפריטיס כרוני, שמוביל לשעורות חוזרות, טיפול בגורם בסיסי זה (סחיטת בלוטות, Intense Pulsed Light וכו') יכול למנוע אירועים חוזרים.
מניעת שעורה בעין
ישנם מספר אמצעים שאנשים יכולים לנקוט כדי למנוע שעורה בעין. זה כולל:
– הימנעות מנגיעה או שפשוף בעיניים מבלי לשטוף ידיים
– הסרת איפור לפני השינה
– ניקוי עפעפיים מדי יום עם מטלית חמה
– ביצוע קומפרסים חמים עם מסיכה ייעודית באופן קבוע
– תוסף אומגה 3
– סחיטת בלוטות
– Intense Pulsed Light תקופתי
שעורה בעין, למרות שלרוב שפירה, יכולה להיות מטרידה. על ידי הבנת הסיבות והתסמינים, אנשים יכולים לנקוט בצעדים כדי למנוע אותם או לנהל את התרחשותם בצורה יעילה יותר.
לסיכום, שעורה בעין היא מחלת עיניים שכיחה הגורמת לאי נוחות ומחייבת בדיקה רפואית. אם יש חשד שמדובר בשעורה בעין, בהתייעצות עם רופא עיניים, כדאי לשקול טיפול בקומפרסים חמים, היגיינת עפעפיים ולשקול טיפולים מתקדמים שהוזכרו במאמר זה.